pátek 1. února 2008

Aktuální kurz egyptské libry k 1. 2. 2008

Aktuální kurz egyptské libry (L.E.) ke dni 1. 2. 2008
1 USD = 5,55 L. E.
1 Euro = 8,09 L. E.

tj, při současném kurzu české koruny k dolaru a Euru zhruba cca 3,30 Kč za 1 egyptskou libru.

Ceny potravin v egyptské Hurghadě I.

Jsou ceny potravin v Hurghadě vysoké?


Tak jako v jiných zemích i v Egyptě platí, že jsou ceny potravin v turistických letoviscích vyšší než v jiných městech. Vzhledem k všeobecně nízkým cenám potravin v Egyptě však není tento rozdíl příliš velký. Ve srovnání s Českou republikou jsou ceny základních potravin o několik desítek procent nižší.

Pozor na vysoké ceny zahraničních potravin


Ačkoli se sortiment egyptských potravin v posledních letech značně rozšířil, stále existují některé druhy potravin, které se v Egyptě nevyrábí a jsou proto dováženy ze zahraničí. Z důvodu ochrany domácího trhu však veškeré importované zboží (tedy i spotřebního charakteru) podléhá vysokým clům a daním. Pokud si rozhodnete koupit např. čokoládu dovezenou do Egypta ze zahraničí, raději si nejdříve zjistěte cenu, abyste po zaplacení nebyli nepříjemně překvapeni. Např. 100 g čokoláda Ritter´s Sport, za kterou v Čechách zaplatíte zhruba 25 Kč, Vás v Hurghadě bude stát v přepočtu minimálně 50 korun. Platí nepsané pravidlo, že importované zboží je minimálně jednou tak drahé jako v ČR (existují samozřejmě výjimky z tohoto pravidla).

Existují v Hurghadě supermarkety typu Tesco, Hypernova apod.?


V Hurghadě převládají malé obchůdky s potravinami nad velkými obchody. Tyto mini obchody vlastní většinou jedna podnikající osoba a ostatní osoby v ní "zaměstnané" jsou rodinní příslušníci.

Mezi větší obchody patří síť obchodů Abu Ashara. Supermarket Abu Ashara v Sakkale nedaleko hotelu Sea Gull byl po dlouhou dobu největším obchodem s potravinami v Hurghadě. Zhruba před rokem tato společnost vystavěla "velký" supermarket u hlavní silnice mezi Daharem a Sakkalou, který co do velikosti i sortimentu zboží předčil na konci roku 2007 nově otevřený supermarket Metro.

I řada malých obchůdků s potravinami má nad vchodem umístěn nápis "supermarket". V Egyptě neexistuje žádná legislativa, která by upravovala problematiku členění obchodů. A tak si s tím nikdo neláme hlavu. Stává se také, že některé obchody používají názvy evropských obchodních sítí.

neděle 27. ledna 2008

Mapa Hurghady ke stažení

Připravili jsme pro Vás ve formátu "jpg" mapu hurghady, na které jsou zaznačeny všechny známé hotely, a to v oblasti mezi částí Hurghady El Dahar a nově vznikající oblastí jižně od Hurghady Sahl Hasheesh.

Mapu lze stáhnout zde.