pátek 1. února 2008

Ceny potravin v egyptské Hurghadě I.

Jsou ceny potravin v Hurghadě vysoké?


Tak jako v jiných zemích i v Egyptě platí, že jsou ceny potravin v turistických letoviscích vyšší než v jiných městech. Vzhledem k všeobecně nízkým cenám potravin v Egyptě však není tento rozdíl příliš velký. Ve srovnání s Českou republikou jsou ceny základních potravin o několik desítek procent nižší.

Pozor na vysoké ceny zahraničních potravin


Ačkoli se sortiment egyptských potravin v posledních letech značně rozšířil, stále existují některé druhy potravin, které se v Egyptě nevyrábí a jsou proto dováženy ze zahraničí. Z důvodu ochrany domácího trhu však veškeré importované zboží (tedy i spotřebního charakteru) podléhá vysokým clům a daním. Pokud si rozhodnete koupit např. čokoládu dovezenou do Egypta ze zahraničí, raději si nejdříve zjistěte cenu, abyste po zaplacení nebyli nepříjemně překvapeni. Např. 100 g čokoláda Ritter´s Sport, za kterou v Čechách zaplatíte zhruba 25 Kč, Vás v Hurghadě bude stát v přepočtu minimálně 50 korun. Platí nepsané pravidlo, že importované zboží je minimálně jednou tak drahé jako v ČR (existují samozřejmě výjimky z tohoto pravidla).

Existují v Hurghadě supermarkety typu Tesco, Hypernova apod.?


V Hurghadě převládají malé obchůdky s potravinami nad velkými obchody. Tyto mini obchody vlastní většinou jedna podnikající osoba a ostatní osoby v ní "zaměstnané" jsou rodinní příslušníci.

Mezi větší obchody patří síť obchodů Abu Ashara. Supermarket Abu Ashara v Sakkale nedaleko hotelu Sea Gull byl po dlouhou dobu největším obchodem s potravinami v Hurghadě. Zhruba před rokem tato společnost vystavěla "velký" supermarket u hlavní silnice mezi Daharem a Sakkalou, který co do velikosti i sortimentu zboží předčil na konci roku 2007 nově otevřený supermarket Metro.

I řada malých obchůdků s potravinami má nad vchodem umístěn nápis "supermarket". V Egyptě neexistuje žádná legislativa, která by upravovala problematiku členění obchodů. A tak si s tím nikdo neláme hlavu. Stává se také, že některé obchody používají názvy evropských obchodních sítí.

Žádné komentáře: