sobota 26. ledna 2008

Aktuální počasí v Hurghadě

Aktuální počasí v Hurghadě: je krásně teplo a slunečno. Narozdíl od předcházejících dnů, kdy se dokonce objevily dešťové přehánky, se počasí umoudřilo. Teploty přes den jsou kolem 21 oC, v poledne na slunci šplhá rtuť teploměru k 25 oC. Stejně tak v nočních a časných ranních hodinách již není taková zima. Teploty se pohybují okolo 11 oC. Obdobné počasí by mělo být i v příštích dnech.

Aktuální kurz egyptské libry

Aktuální kurz egyptské libry (L.E.) ke dni 26. 1. 2008
1 USD = 5,55 L. E.
1 Euro = 8,09 L. E.

tj, při současném kurzu české koruny k dolaru a Euru zhruba cca 3,30 Kč za 1 egyptskou libru.

pátek 25. ledna 2008

Antinal, Drotazide nebo Ercefuryl?

Je lepší si v Čechách zakoupit Ercefuryl nebo až v Egyptě místní léky?


Někteří klienti do Egypta přijíždí vybaveni nejméně jednou krabičkou Ercefurylu. Ercefuryl je lék, který obsahuje v jedné pilulce 200 mg látky Nifuroxazidum, tj. stejné množství účinné látky jako jeho egyptské protějšky Antinal, Drotazide nebo Diax. Účinky těchto léků jsou stejné.

Proti čemu jsou tyto léky účinné?


Všechny tyto léky jsou účinné proti průjmovým onemocněním převážně bakteriálního původu, které Vás mohou v jižních zemích, a tedy i v Egyptě potkat. Ve většině případů však nezabírají u tzv. faraonovy pomsty.

Kolik tyto léky stojí?


Zatímco Ercefuryl lze získat v České republice pouze na lékařský předpis a jeho cena je cca 57 Kč, v Egyptě jsou tyto léky k dostání v každé lékárně bez lékařského předpisu za 5 egyptských liber (tj. necelých 20 Kč). Jedno balení má 20 tobolek.

Co dělat, když po Vás v lékárně chtějí mnohem více?


Protože personál většiny egyptských lékáren je vždy připraven vydělat na "chudákovi trpícím turistovi" co nejvíce, může se Vám stát, že budou od Vás v lékárně požadovat částku i mnohonásobně vyšší než je jeho skutečná hodnota. Nejlepší je, když již máte připravenu v ruce pětilibrovou bankovku. Pokud budou v lékárně trvat na vyšší ceně, nedejte se a řekněte, že zavoláte policii. U všech léků v Egyptě je totiž ze zákona povinnost výrobců uvádět na jejich obalech cenu. Cena je ale bohužel někdy uváděna pouze v arabských číslicích. A podle zákona nesmí lékárny prodávat léky za vyšší cenu, což bohužel turisté neví a v nouzi jsou ochotni zaplatit i 50 liber za krabičku.

úterý 22. ledna 2008

Počasí v Hurghadě

Počasí si s námi hraje nejen v Evropě, ale i zde v Egyptě. V posledních dnech bylo často zataženo a v noci a zrána bývá velmi chladno. Minulou noc na většině území Egypta od Káhiry podél Rudého moře až po Hurghadu pršelo.

Podle aktuální předpovědi by se situace mohla zlepšit. Zítra, tj. ve středu se ještě očekává převážně zataženo s maximální denní teplotou do 17 oC. Od čtvrtka by se mělo opět ukázat sluníčko a teploty by měly vyšphat přes 20 oC.

neděle 20. ledna 2008

Supermarket Metro Hurghada

Nově otevřený supermarket


V prosinci 2007 byl slavnostně otevřen nový supermarket Metro v Hurghadě. Jedná se o další síť supermarketů, které se podařilo proniknout na území města Hurghada. Po dlohou dobu měla výhradní postavení síť Abu Ashara, která na území Hurghady provozuje hned několik větších či menších supermarketů.

Pozor: Nepředstavujte si pod pojmem supermarket obchody podobné českému Tescu, Hypernově apod. Supermarkety v Egyptě bývají mnohem menší a mnohdy se jako supermarket označuje i obchod velmi malým rozměrů na způsob českých "večerek".

Supermarket Metro je v současné době největším supermarketem v Hurghadě.

Supermarket metro sice není členem stejnojmenné evropské skupiny, nicméně se nyní jedná nejen o největší, ale i o nejlépe vybavený supermarket v Hurghadě.

Jak se jednoduše dopravit k supermarketu Metro?


Z hotelů v Sakkale a na Village Road mikrobusem směrem na Dahar. (více informací na stránce Doprava v Hurghadě).

Z hotelů v Daharu můžete jet mikrobusem na konečnou v Daharu, z konečné mikrobusem směrem na Sakkalu nebo mikrobusem směrem na Midan (kruhovový objezd mezi Daharem a Sakkalou) a poté přestoupit do mikrobusu směrem na Dahar.

Ceny za taxi


z Daharu: 10 liber
ze Sakkaly: 7 liber
z "Village Road": 15 liber
z hotelů jižně od Hurghady: max. 20 liber.

24 hodin denně 7 dní v týdnu


To je otevírací doba supermarketu Metro. K dispozici je také služba "Home delivery". Supermarket nabízí široký výběr domácích i zahraničních potravin, ve kterém nechybí čerstvé maso a uzeniny, zelenina a ovoce. Nabízí rovněž drogistické zboží a zařízení pro domácnost.

Po vzoru zahraničních potravinářských řetězců nabízí Metro řadu slev.

V platné akci na příštích 10 dní najdete např.:
1 kg rajčat - 1,20 liber
1 kg jahod - 1,95 liber
1 kg kuřete - 11,50 liber
1 litr džusu zn. JUHAYNA - mango - 4,95 liber