neděle 6. července 2008

Geologické studie varují před zemětřesením

Podle nejnovějších geologických průzkumů by mohlo v nadcházejících letech dojít k několika větším zemětřesením na území Káhiry. Studie upozorňují na možnost až tří zemětřesení, jejichž síla by mohla přesáhnout 7 stupňů Richterovy stupnice.

Podle specialisty Mohameda Abul Azayema by mělo k nejsilnějším otřesům dojít v oblastech jižně od Káhiry, někde v blízkosti Dahšúru. Tedy ve stejné oblasti, která byla zasažena i při ničivém zemětřesení v Egyptě v roce 1992.

Části Káhiry Imbaba, Ramses, Tahrir, Shubra a Garden City by měly být zasaženy nejvíce díky své blízkosti u řeky Nil. Naopak části Maadi, Helwan, Haram a Gíza by měly být zasaženy podstatně méně. Heliopole a Nasr City by měly otřesy zasáhnout jen v nepatrné míře.

Egypt byl zasažen zemětřesením naposledy v roce 1992. Tehdy bylo naměřeno 5,9 stupňů Richterovy stupnice. Ačkoliv trvalo pouze 30 sekund, jeho následkem byly velké škody na majetku a lidských životech. Zemřelo více než 500 lidí a dalších 6 500 bylo zraněno.

Podle Salah Mohamed Mahmúda, vedoucího Národní ústav Astronomie a geofyzikálních věd, se však tyto predikce nemusí naplnit a může dojít pouze k několika malým otřesům.

Zdroj: Daily News Egypt

Žádné komentáře: