pátek 25. ledna 2008

Antinal, Drotazide nebo Ercefuryl?

Je lepší si v Čechách zakoupit Ercefuryl nebo až v Egyptě místní léky?


Někteří klienti do Egypta přijíždí vybaveni nejméně jednou krabičkou Ercefurylu. Ercefuryl je lék, který obsahuje v jedné pilulce 200 mg látky Nifuroxazidum, tj. stejné množství účinné látky jako jeho egyptské protějšky Antinal, Drotazide nebo Diax. Účinky těchto léků jsou stejné.

Proti čemu jsou tyto léky účinné?


Všechny tyto léky jsou účinné proti průjmovým onemocněním převážně bakteriálního původu, které Vás mohou v jižních zemích, a tedy i v Egyptě potkat. Ve většině případů však nezabírají u tzv. faraonovy pomsty.

Kolik tyto léky stojí?


Zatímco Ercefuryl lze získat v České republice pouze na lékařský předpis a jeho cena je cca 57 Kč, v Egyptě jsou tyto léky k dostání v každé lékárně bez lékařského předpisu za 5 egyptských liber (tj. necelých 20 Kč). Jedno balení má 20 tobolek.

Co dělat, když po Vás v lékárně chtějí mnohem více?


Protože personál většiny egyptských lékáren je vždy připraven vydělat na "chudákovi trpícím turistovi" co nejvíce, může se Vám stát, že budou od Vás v lékárně požadovat částku i mnohonásobně vyšší než je jeho skutečná hodnota. Nejlepší je, když již máte připravenu v ruce pětilibrovou bankovku. Pokud budou v lékárně trvat na vyšší ceně, nedejte se a řekněte, že zavoláte policii. U všech léků v Egyptě je totiž ze zákona povinnost výrobců uvádět na jejich obalech cenu. Cena je ale bohužel někdy uváděna pouze v arabských číslicích. A podle zákona nesmí lékárny prodávat léky za vyšší cenu, což bohužel turisté neví a v nouzi jsou ochotni zaplatit i 50 liber za krabičku.

32 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Dobry den. Neni uplne pravda, ze Ercefuryl a Drotazide atd jsou totozne. Sice vsechny obsahuji stejne mnozstvi totozne latky Nifuroxazidum, ale egyptske leky maji navic jeste kyselnu solnou. Z vlastni zkusenosti, a nejen z moji- ale od nekolika dalsich osob, mam potvrzeno, ze pokud se vezmou dve tablety leku ihned pri prvnich priznacich, drzi se dieta-hladovka a uziva se dalsi davka 3-4 x denne ,tak pri uziti Drotazide je clovek do 24 hodin zdrav.A pocit ulevy nastane temer okamzite- nejpozdeji po 2 davkach. U Ercefurylu to trva 3-4 dny. Neni to opravdu totez. Konzultovala jsem to s lekarkou, podarilo se mi ziskat v Egypte pribalovy letak.. Skutecne nema vyznam setrit a nekoupit si lek v Egypte. cesky endiaron nezabira vubec. Preji vsem, aby nemuseli uzivat nic a stravili krasnou dovolenou. Jitka

Anonymní řekl(a)...

dobry den, moje zkusenost je takova, ze Ercefuryl zabral znamemu po 2 dnech,ktere travil na pokoji, ja zakoupila Antinal za 1 Eur hned pri prvnich krecich a vecer bylo po problemech. Katerina

Anonymní řekl(a)...

Jedině Antinal!Po Drotazine je vsem zle jeste vic a toci se jim hlava,Antinal hned pri prvnich priznacich 2tobolky a pak po sesti hodinach 1tab az do vymizeni priznaku.Doporucuji se koupit jedo baleni Antinalu domu,kdyby vas to chytlo jeste doma.Nic jinaeho NASEHO vam na to nepomuze a tomu verte!!!!

Anonymní řekl(a)...

Dnes existuje na trhu liek Endiex kt. je rovnaka nahrada ci uz Antinalu alebo Ercefurylu.firma ho zacala robit prave koli tomu ze predosly liek Endiaron nezaberal,kdezto Endiex je rovnakeho zlozenia ako egyptske pripravky.

Anonymní řekl(a)...

Četla jsem komentář o nákupu léku Antinal.Je to dva dny co jsem se vrátila z Egypta. Vyhrožovat v lékárně, že zavoláte policii pro větší cenu než je normální je směšné. Egypťané jsou totiž flegmatičtí a policií, která je ze stejného těsta jako jsou oni samotní je vůbec nezastrašíte. Spíše mne udivuje, že delegáti nezakoupí tento lék a neprodávají ho za cenu příznovou pro návštěvníky všichni by si tím ušetřili plno problémů a dohadování. PAní, která se nachala ošetřit hotelovým lékařem, nechala si předepsat lék na průjem platila 110 Eur. Samozřejmě jí to v Česku pojiš'tovna proplatí, ale zdá se mi, že oni na turistech strašně vydělávají. A delegáti by tím, že tento lék na informační schůzku přivezou a nabídnou by ušetřili všem nervy, čas i peníze. Iveta

Anonymní řekl(a)...

9.8. jsme přiletěli z Hurghady,tam byli jsme dvě rodiny,během týdne nám všem bylo alespon 1 den špatně,opravdu nám pomohl tam zakoupený Antinal 12 tobolek vyšlo na 4 dolary a sirup na 2 dolary,ten jsem si dovezla naštěstí domů,protože mně i mladšímu synovi se nevolnost vrátila a opravdu pomohl,užívá se 5 ml po 6 hodinách,tobolky první dávka 2 a pak po 6 ti hodinách 1 tobolka.....bylo tam krásně,ale srovnávat si zažívání asi ještě nějaký čas budeme.Markéta

Anonymní řekl(a)...

V Egyptě jsem byla loni. Měla jsem z domu Ercefuryl, ale jen jedno baleni, které využíval přítel, když na něj přišly střevní problémy. Zabralo během jednoho dne, kdy mu ovšem bylo velmi špatně. Já pak zašla k lékaři, který byl bezplatně k dispozici v hotelu. Ten mi předepsal Drotazide, který jsem v lékárně dostala na základě předpisu ZDARMA. Drotazide není úplně to samé, co ercefuryl, protože obsahuje 2 účinné látky - střevní antibiotikum Nifuroxazid a navíc ještě látku Drotaverin, která uvolňuje křeče hladkého svalstva (trávícího traktu, žlučových a močových cest apod). Proto je jeho účinek "vylepšený". Tento protikřečový účinek má i No-spa, která je v česku dostupná na recept. Takže pokud si doma zakoupíte ercefuryl (59kč) a No-spu (45kč), máte vlastně složení Drotazide a nemusíte se s nikým v egyptské lékárně dohadovat.
Endiex je k dostání pouze na Slovensku, i když ho vyrábí česká Zentiva, a má stejné složení jako Ercefuryl - tj. bez protikřečové látky. Já si letos beru opět Ercefuryl, ale přidám si k němu i No-spu a pro jistotu budu užívat i probiotika :)

Anonymní řekl(a)...

Za týden jedu do Hurgády po 5 a pokaždé mám střevní potíže.Hned první den si koupím v lékárně Antinal a mám ho připravený,je totož důležité ho začít brát okamžitě,jak potíže vzniknou,a pak také nejsem tlačena lékárníky platit jakoukoliv cenu,vždy jsem platila 4-5 EL.A dietu nedržím.

Anonymní řekl(a)...

Právě jsem se vrátila z Egypta. Antinal jsme koupili za 25 LE, t.j. asi 75,- Kč. Když se vezme hned při prvních příznacích, zabírá prakticky okamžitě, celá rodina na něj nedáme dopustit.

Anonymní řekl(a)...

O prázdninách jsme byli v Egyptě a postihl nás malý faraon,dalo se to vydržet.Delgátka nám řekla že je nejlepší Antinal.Tak jsme šli do lékarny a chtěli si ho koupit.Na pult nám prodavač hodil jen plato bez krabičky a chtěl za to 30 liber.Což bylo dost za lék,který ani nebyl v krabičce s příbalovým letákem.

Anonymní řekl(a)...

Pro Ivetu.Delgátka nám vždy na schůzkách nabízela Antinal za 5 liber.Jenže když už bylo po schůzce,tak jsme museli do lékarny.

Lenka řekl(a)...

Dobrý den, 21.3.09 letíme do Hurghady, nevíte někdo, jak je to s Antinalem (popř. jiným, stejně účinným lékem) v těhotenství a s tříletým dítětem? Může se použít v obou případech? Děkuji Lenka.

Anonymní řekl(a)...

Pokud jedete do hotelu stojícího mimo město, doporučuji rozhodně nakoupit Ercefuryl již v ČR. Hotelové lékárny chtějí za Antinal i 20 euro a ne 5 egyptských liber!

Anonymní řekl(a)...

19.6.2009 jsme se vratili z Egypta,Marsa Alam,Hotel Brayka Bay...v den příletu do Egypta nam paní delegátka nabízela prodej Antinolu za 4 eura,Lékař na hotelu za 15 eur. Od prvního dne jsme s přítelem pravidelně brali 1 denně. Asi po dvou dnech na nas prisli strevni potize,takze pak zacali brat každý 3x denně vždy před jídlem,ale stejne jsme nepravidelne ty problemy stale meli. Ale je zase pravda,ze jsme nedrzeli zadnou dietu a ochutnali skoro vše,co program all insluciv nabizel. Jen posledni 2 dny pobytu me zacalo bolet bricho,ale prislo mi to,ze jsem spis dostala zacpu... asi 3 dny po příjezdu se vse vrátilo k normalu.. Takze jsme za pobyt snedli ve dvou 3 krabicky antinolu a stejne jsme obcas na tom zachode obcas sedeli. Je to fakt individualni,na kazdeho ty bakterie pusobi jinak. Jinak koho ceka dovolena v Egypte,tak preji krasnou dovolenou!!! Je tam nádherně!! Radka

Anonymní řekl(a)...

Antinal v Egypte si musíte kúpiť v menších lekárňach v meste tam sa dojednáte na cenu aj 6-8 lib . Kde tieto lekárne sú vám poradia domorodci ku ktorím chodíte kupovať suveníry. Napr. Choďte si v prvý deň kúpiť osušky , majú veľmi kvalitnú bavlnu, a pritom sa zmieňte predavačovi, že máte choré dieťa na hoteli a trpí hnačkami on vás určite odporučí na svojho známeho s lekárňou . Vy ste urobili kšeft domácemu s osuškami on vám za to poradí lacnú lekáreň a lekárnikovi povedzte že vás poslal obchodník s osuškami a máte choré dieťa - oni sú totiž zaťažení na deti - a jemu urobíte kšeft s Antinalom. Nedajte sa oklamať veľkými lekárňami de od vás bez mihnutia oka vypýtajú 15-20 euro a tobôž nie hotelové lekárne to je banda zlodejov , nech im platia tí čo majú na zbytočné rozhadzovanie.

Anonymní řekl(a)...

také jsme se vrátily z Egypta ...již jsme tam byli po sedmé a z toho občas jeden z nás dostal střevní potíže, tak že jsou i jiné účinné léky my dostali GABION Forte - 2 ráno (dva dny) a PRIMPĚRAN - 2 večer (dva dny). Dodržet braní léků je důležité, hned po hodině zabrali a bylo dobře. Jinak přeji všem nádherný pobyt eva a Pepíček.

Anonymní řekl(a)...

Dobry den, v Egypte v Hurgade pradavaji v lekarne Antinal za 5 Eur a Drotazide za 2 Eura. Ceny na lekcich nejsou uvedeny. V hotelu se prodavaji jeste draz. V.H.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, nemáte někdo prosím zkušenosti s koupí Antinalu v lékárně na letišti v Egyptě. Letos se chystáme do Egypta poprvé a ve srovnání s jinými zeměmi jsou lékárny i na letištích a snad by léky nemusely být tak předražené jako v hotelech, nebo ano?

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,manžel měl střevní problémy asi pátý den pobytu. Lékárna byla zavřená, ale odchytil nás egypťan z obchodu s parfémy. Vytáhl Antinal a chtěl za něj 14 USD, jsou to zloději, vydělávají na turistech šíleně, ale zaplatili jsme, protože jsme v tu chvíli neměli na výběr. Dana

Anonymní řekl(a)...

Byli jsme v Egyptě v hotelu mimo město, takže jsme byli rádi za Ercefuryl přivezený z Čech - zabral stejně jako Antinal - během 12 hodin jsem byla v pohodě...

יצחק řekl(a)...

V lekarne asi ne, ale jinde o cene smlouvejte - trochu se mi to povedlo az pred odjezdem, v internetove kavarne mne taky obrali ale proti Cesku to bylo neuveritelne levne.

Pavel řekl(a)...

Za Antinal si v hotelech které jsou mimo město klidně řeknou 7 euro (12 tablet).

Anonymní řekl(a)...

Nevím, proč tady jistá Jitka hned v prvním příspěvku z 20.5.2008 píše něco o kyselině solné jako zázračné komponentě, která dělá z Drotazide cosi vyjímečného oproti Ercefurylu. Kyselinu solnou čili HCl obsahuje žaludeční sekret každého zdravého člověka a je endogenního původu. Je tvořena takzvanými hlavními buňkami žaludeční slinice, takže nechápu, jakým by mělo být přínosem pro člověka její exogenní podávání, kromě překyselení žaludku a riskování peptického vředu. Ještě poznámka ke všeobecně zde rozšířenému a citovanému omylu ohledně Ercefurylu respektive jeho účinně látce Nifuroxazidu. Nifuroxazid NENÍ antibiotikum nýbrž chemoterapeutikum (synteticky připravená látka)!!! Nevzniká na něj bakteriální rezistence a není nutné jej užívat i po skončení symptomů onemocnění jako tomu bývá u antibiotik.

Anonymní řekl(a)...

Ještě si neodpusím poznámku k příspěvku Jitky z 20.5.2008. Vzít si s sebou léky z domova není ani tak otázkou šetření (i když nevím proč sponzorovat různé překupníky s léky?) jako spíše snahou vyhnout se problémům a stresům se sháněním vhodného medikamentu až na místě. Takže Ercefuryl, k tomu nějaké vhodné spazmolytikum typu drotaverinu např. zde již citovaný preparát No-Spa z domova a máte po starostech s dostupností antibakteriálních léků (Antinal, Drotazide...) při běžných cestovatelských střevních obtížích, které vás mohou v Egyptě a podobných státech potkat. Problém je ovšem v tom, že ne vše je volně prodejné bez receptu (např. No-Spa). Naštěstí si jako lékař můžu napsat, co potřebuji a nejsem v tomto ohledu odkázaný na nějaké tamní felčary, šamany a různé podvodníky, snažící se vydělat na tom, že je člověk díky svému zdravotnímu problému v nevýhodě a stává se tak snadným objektem nehorázného odírání. :-) Honza

Anonymní řekl(a)...

Hlavně neberte ANTINAL při potížích po 3 hodinách. :( Jak nám doporučila delegátka. Je to jen prevence 1x denně. Měla jsem potíže brala jsem antinal na doporučení delegátky 1 den po 3 hodinách a málem jsem vykrvácela.. Naštěstí v hotelu byl Slovenský lékař na dovolené a řekl jaká je to kravina .Zakoupit ihned jejich lék ( v lékárně poradí) Antinal ředí krev ten je jen prevence ...

Anonymní řekl(a)...

A od kolika let je ten antinal? Jestli ho.můžou i děti. Jedeme na dovolenou s ročním dítětem. Tak abych věděla.

Anonymní řekl(a)...

K tomuto mohu jen doplnit. Vezměte si léky z domova, takže Ercefuryl + No-spa. Tedy pokud nejste sebevrazi. Antinal je totiž antibiotikum!!! V kombinaci se sluníčkem a třeba i alkoholem (v rámci All-inclusive) jde skutečně o život. Tuto informaci se v jejich letáku nedozvíte. Moje vlastní zkušenost z minulého roku. Kdy mi hned po návratu nastali komplikace takového rázu, že se mi rozpadali buňky a necelé 3 měsíce na to, jsem se podruhé narodila. Prodělala jsem spoustu šílených vyšetření včetně odběru kostní dřeně... Zdravotní problémy mám od té doby neustále, ale už mimo ohrožení života. Ano pojedu do Egypta znovu, ale s vybavením odsud.

Anonymní řekl(a)...

Mám výborné zkušenosti s ANTINALem. Doporučuji.

Anonymní řekl(a)...

Aktuální nejnižší cena Antinalu - červenec 2015 - Sakalla - lékárna vedle vchodu do novější části hotelu Sea Gull - 2 USD za balení 24 tablet. Jinde běžně 5 USD.

Anonymní řekl(a)...

My jsme byli v Hurghadě na podzim 2015. Bohužel jsme také potřebovali lék na průjem. V lékárně u hotelu chtěli za jedno balení Antinalu (24 tablet) 60 liber. Nenaděláte nic. I takhle předražené léky si turisté koupí, protože každý si chce dovolenou užít a ne ležet na pokoji nebo ji strávit na WC. Dovolenou jsme si nakonec užili, ale střeva byly rozhašené ještě i po příletu domů.
Jen na doplnění-egyptští obchodníci dokážou využít dokonale potřeb turistů, protože když žena zjistí, že nečekaně potřebuje např.tampony, jejich cena v této lékárně byla 75 liber za jedno balení 16ks.

Anonymní řekl(a)...

Caute ,
ja som sa prave vratil z Hurgady a crevne problemy priniesol az domov kde ma to uz naozaj poriadne chytilo . Nastastie som si hned po prichode do pristavu kupil aj Antinal na radu kolegu /jemu som priniesol 10 baleni / a 4 tabletky co je odporucana denna davka vsetko vyriesili . Zasada je NIC nekupovat v hoteli alebo v pristave !!!! radsej prejst o dve ulicky dalej do mesta a vsetko je zrazu 3x lacnejsie . Balenie Antinalu - 24 toboliek stalo 2E , na tie ich libry by to bolo mozno este menej . A lekaren najdete ako APOTHEKE , pocas mojich potuliek Hurgadou som ich videl minimalne 10 .

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, nikde jsem se nedočetla od kolika let je možný dětský sirup Antinal podávat. Nevíte prosím někdo? Mám 3,5 letého syna a roční dceru..