sobota 19. ledna 2008

Jak správně vybrat "Výlet na lodi s proskleným dnem"?


Výlet lodí s proskleným dnem, anglicky "glass boat", který Vám určitě budou nabízet prodejci výletů ve městě i na hotelové pláži, je jedním z oblíbených výletů v Hurghadě, který Vám umožní pozorovat podmořský život.

Pro koho je tento výlet vhodný a kde ho můžu koupit?


Je vhodný pro ty, kteří nešnorchlují. Pro rodiny, které mají malé děti, či pro ty, kteří chtějí podniknout výlet na moře, ale nesnáší dlouhý pobyt na lodi. Výlet lodí s proskleným dnem je jedním z nejkratších výletů, které můžete v Hurghadě podniknout. Trvá zhruba jednu až dvě hodiny v závislosti na pořadateli výletu. Pokud nepojedete na výlet přímo z hotelové pláže, měl by pořadatel výletu v jeho ceně nabízet i transfer z a do hotelu. Pokud si budete kupovat výlety v kancelářích "na ulici" či od "plážových prodejců", vždy se zeptejte, zda je transfer zahrnut v ceně. Určitě nebude na škodu, pokud prodejce požádáte, aby Vám informace o tom, co cena zahrnuje, zapsal na doklad o zaplacení výletu. Výlet na loď s proskleným dnem bude mít v nabídce výletů určitě i Váš delegát.

Jak loď s proskleným dnem vypadá?


Jako loď s proskleným dnem se bohužel označuje jakákoliv loď, která má prosklené dno, nebo alespoň jeho část. Často se stává, zejména u malých lodí, které vyplouvají z hotelové pláže, že se jedná o loď pro maximálně 10 klientů, jejíž prosklená část má pouze 40 x 40 cm. Doporučuji proto předem zjistit co nejvíce informací o tom, jak loď vypadá. Pokud se má výlet uskutečnit lodí, která kotví na Vaší pláži či na pláži sousedního hotelu, požádejte prodejce o její prohlídku. Pokud budete kupovat výlet na lodi s proskleným dnem od jiných místních prodejců, chtějte vidět fotografii lodi, znát kapacitu lodi apod. Vím, že to není příliš jednoduché a místní obchodníci se budou snažit vymlouvat, že fotografii "typové lodi" nemají, což je na druhou stranu praxe, která funguje i jinde na světě. Stejně tak jako skutečnost, že každý solidní obchodník by Vám měl fotografie lodi ukázat.

Za kolik dolarů výlet koupíme?


Samozřejmě v Hurghadě existují kromě těchto "mini" lodiček i lodě větší, které mají kapacitu až 50 klientů. Jejich cena bude samozřejmě vyšší. Cena u malých lodiček, které odjíždí maximálně 300 metrů od hotelové pláže na dobu jedné hodiny se pohybuje mezi 5 a 10 USD za dospělou osobu. Cena u větších kvalitních lodí vyjíždějící dále na moře na 1,5 až 2 hodiny je 13 - 22 USD.

Co si vzít s sebou?


Vzhledem k tomu, že malé lodičky odjíždí pouze do vzdálenosti několika desítek metrů od hotelové pláže, doporučuji lodě větší, které Vás dovezou ke vzdálenějším korálovým útesům, kde můžete pozorovat podmořský život. Zatímco malé lodě mají pouze "palubu" s proskleným malým dnem, větší lodě jsou mají kromě paluby také podpalubí. I když se jedná o krátký výlet, je vhodnější vzít si pokrývku hlavy a opalovací krém. Někteří pořadatelé Vám také umožní si na několik minut (cca 15 - 20) zašnorchlovat a zaplavat, proto je dobré mít na sobě plavky. Některé lodě mají i toaletu, kde je možno si mokré plavky převléknout. A hlavně nezapomenout na dostatečné množství tekutin.

Výlet je několikrát denně, která doba je nejlepší?


Na tuto otázku si musí každý odpovědět sám. Pojedete-li brzy ráno, v létě se vyhnete ostrému slunci, zatímco v zimních měsících může být zrána ještě trochu chladno. Naopak pokud se rozhodnete pro výlet okolo poledne, budete lépe vidět korály, protože silnější polední sluneční paprsky lépe prosvětlí vodu pod hladinou.