neděle 23. března 2008

V Luxoru objevili sochu faraónské královny

Egyptští a evropští archeologové podílející se na vykopávkách na západním břehu Nilu v Luxoru nedávno oznámili, že byla objevena socha v nadživotní velikosti královny pocházející z doby faraonů v oblasti Memnonových kolosů.

Socha zobrazuje královnu Tyu, ženu Amenhotepa III, panovníka 18. dynastie, a je vysoká 3,62 metrů.

Socha byla objevena v prostoru za Memnonovými kolosy. Mimo jiné byly také objeveny dvě sfingy zobrazující Tyu a Amenhotepa III. a také dalších 10 soch z černé žuly zobrazující boha Sekhmeta, ochránce faraonů.

Podle egyptského ministra kultury Faruqa Hosniho by měly být sochy vystaveny v průběhu příštího roku. Stanou se součástí muzea pod širým nebem, které se má nacházet v prostoru za Memnonovými kolosy.

Amer Diab ve filmu

Světoznámá hvězda egyptské populární hudby Amer Diab je rozhorčen kvůli filmu, který nedávno natáčel. Podle slov zaměstnanců filmové společnosti byla páska, na kterou byl film natočen, z neznámých důvodů poškozena.

Amer však nevěří technickým důvodům, kterými se společnost ospravedlňuje, a slíbil svým fanouškům, že se pokusí všemi možnými způsoby zjistit, co se skutečně stalo, protože zveřejněné verzi filmové společnosti nevěří. Pokud se vše nevysvětlí, hrozí Amer filmařům, že film znovu nenatočí.

Natáčení filmu, který má dokumentovat jeho pěveckou kariéru, již několikrát odložil z pracovních důvodů. Film by se měl vysílat v době příštího ramadánu na několika mezinárodních stanicích.

Aktuální kurz egyptské libry k 23. 3. 2008

Aktuální kurz egyptské libry (L.E.) ke dni 23. 3. 2008
1 USD = 5,48 L. E.
1 Euro = 8,62 L. E.
1 L. E. = 3,10 Kč